Hoe gezin en werk te combineren

Terug naar het overzicht

5 tips voor meer ontspanning voor werkende ouders.

Een evenwicht vinden tussen dagelijks leven, gezin en werk is niet altijd gemakkelijk, omdat elk levensgebied zijn eigen, unieke eisen stelt. De stortvloed van verschillende taken doet al snel de vraag naar prioriteiten rijzen, want zelfs voor de meest veerkrachtige ouders zijn de energie- en krachtreserves niet oneindig. Onze volgende 5 tips moeten u helpen om het evenwicht tussen werk en gezin met een zuiver geweten en op een ontspannen manier te bewaren.

1. maak duidelijk onderscheid: hele werkdagen - hele gezinsdagen.

Vaak vloeien de grenzen tussen werk en gezin in elkaar over en voelt u zich schuldig - het is niet altijd gemakkelijk om op hetzelfde moment aan alle eisen op beide gebieden te voldoen. 

Een duidelijke scheiding tussen werkdagen en gezinstijd is hier aan te bevelen: schep dus voor uzelf de mogelijkheid om slechts één ding te doen en dat ook volledig te doen. Een bewust einde is belangrijk: bijvoorbeeld het schrijven van een to-do lijst met openstaande taken voor de volgende dag of een korte wandeling na het werk zorgen voor een afsluiting van de werkdag.

2. de organisatie optimaliseren en flexibel blijven

Wassen, koken, borstvoeding geven, de telefoon aannemen, e-mails beantwoorden, kinderen naar de training brengen, naar verjaardagen, naar bed brengen, bijtanken, boodschappen doen, spelen, doktersafspraken nakomen en vriendschappen onderhouden: Dit is slechts een korte lijst van de dingen die ouders in hun dagelijks leven onder de knie moeten krijgen.  

Om hier niets of niemand te vergeten is veel organisatie en flexibiliteit nodig, want afspraken moeten voortdurend gecontroleerd worden, lijsten moeten geschreven, meegedeeld en vaak geimproviseerd worden. Om de stroom van taken vanaf het begin gelijk te trekken, is het belangrijk een goed systeem te vinden dat bij uw gezin past. Hier is waar het kan helpen: 

  • de klassieke familie muurkalender
  • een familie app zoals "Famanice" of "PlenoFamilie".
  • professionele organisatie-instrumenten zoals Trello 
  • een online agenda die u met meerdere mensen kunt delen, bv. van Google

Een gemeenschappelijk referentiepunt voor alle gezinsactiviteiten maakt botsingen tussen werk en privéleven van tevoren zichtbaar en helpt het hele gezin om afspraken beter te organiseren.

3. Concentreer u op de belangrijke dingen en plan buffers

Vooral in stressvolle tijden, concentreer u alleen op de belangrijke dingen. Deadline druk en te veel taken tegelijk zijn vaak de trigger voor stress en hectiek - en vaak is het niet eens mogelijk om alles gedaan te krijgen. 

Door aan het begin van de dag een overzicht te krijgen van alle lopende taken, ze te rangschikken en te delegeren, wordt de vraagtsunami geëgaliseerd en is ontspanning verzekerd. Om een overzicht te krijgen van uw tijdsbeheer tussen gezinsleven en werk, is het de moeite waard om een week lang elke dag alle activiteiten op te schrijven. Zo leert u in te schatten hoeveel tijd u werkelijk nodig hebt voor de afzonderlijke taken - en te herkennen welke zaken u nog kunt optimaliseren. 

Om meer ontspanning in uw dagelijks leven tussen werk en gezin te brengen, kan het nuttig zijn om

  • Taken over te dragen aan externe hulp: Schoonmaakhulp bestellen of online winkelen kan een grote opluchting zijn, vooral in stressvolle tijden.
  • De taken te verdelen op een intelligente manier, naar gelang aanleg en bekwaamheid: Als u iets graag doet, is het makkelijker. Verdeel daarom de taken in het dagelijkse gezinsleven volgens aanleg en bekwaamheid.
  • Kijk goed naar afspraken en taken, schrap onnodige tijdverspillers: Controleer alle taken die u in uw activiteitenlogboek vindt. Welke daarvan kunnen eventueel geschrapt of aan andere personen gedelegeerd worden?  


4. Moed voor imperfectie: Ouders hoeven ook niet perfect te zijn.

Niemand is perfect - en ouders hoeven dat ook niet te zijn. Wat is het gezegde? U kunt geen omelet maken zonder eieren te breken. Een carrière hebben, perfecte ouders zijn, het huishouden perfect runnen, geduld hebben met het meest vervelende schoolwerk, aanwezig zijn bij alle evenementen en een uitstekende prestatie leveren op het werk... 

Veel ouders zetten zichzelf onder enorme druk om in hoge mate aan alle eisen te voldoen. Vaak gaan zij echter zelf aan het kortste eind trekken en hebben alle gebieden hieronder te lijden. Maar niet alles hoeft zo perfect te zijn. Gewoon de flat slordig achterlaten na een lange werkdag of een niet zo belangrijke deadline op het werk uitstellen na slapeloze nachten. Af en toe kunt u ook eens onvolmaakt zijn zonder de dreiging van negatieve gevolgen - omdat andere mensen de dingen meestal niet zo ernstig nemen als u.

5. Me-time: Neem elke dag tijd voor uzelf. 

Gelukkige ouders zijn goede ouders: probeer dus elke dag 30 minuten voor uzelf te nemen. Of het nu gaat om ontspanningsoefeningen, het strekken van de rug, een wandeling of een telefoongesprek met dierbare vrienden: Korte time-outs versterken de veerkracht en vertragen merkbaar het dagelijks leven.

19-09-2022

Gratis Testen

Test onze bureaustoelen gratis en gun je rug vier weken vakantie!
In Zwitserland, Duitsland en de Benelux leveren wij de Zwitserse Ergochair vrijblijvend aan uw bedrijf. Zo kan u uw rug versterken met onze bewegingsmodule gedurende 4 volle weken en genieten van het Twin Comfort Systeem. Als u daarna de stoel wenst terug te geven, dan komen we die zelf ophalen en dit zonder extra kosten voor u. Een aanbod dat u niet kan weigeren?
Graag de antwoordstrook invullen, zodat we contact met u kunnen opnemen - uw rug zal u dankbaar zijn.