De 12 meest effectieve motivatietips in 2023

Terug naar het overzicht

Wanneer in het begin van het jaar, de veranderende temperaturen en terugkerende ziektegolven hun tol eisten op het humeur, is een gerichte motivatiekick voor uw team geboden. In tijden van veranderende waarden zijn de juiste strategieën echter cruciaal. In het volgende artikel leest u welke maatregelen momenteel bijzonder effectief zijn en hoe u daarmee veel energie en plezier terug kunt brengen in het dagelijkse kantoorleven.

Status quo en veranderende waarden
Corona, angst voor oorlog en crisis werden volgde op een schijnbaar eindeloze winter. Voor velen was de opeenvolging van gebeurtenissen in de afgelopen drie jaar een ware krachtproef die steeds meer zijn tol eist. Daar kwam nog bij dat de ziektegolven na de maskerjaren de beroepsbevolking uitdunden, in sommige gevallen behoorlijk. Degenen die het nog volhielden moeten invallen voor de zieken en werden zo extra belast. Er is ook een toenemende verandering in waarden, vooral bij jongere werknemers onder de 40, weg van carrière tegen elke prijs en naar het verlangen naar een heel nieuw evenwicht tussen werk en privéleven met kortere werktijden, identificatie, erkenning en waardering.

Nieuwe motivatie-instrumenten, uitdagingen voor managers
Klassieke motivatie-instrumenten zoals incentives en salarisverhogingen hebben hier slechts een beperkt effect; in plaats daarvan willen werknemers vandaag erkenning, een gemeenschapsgevoel, autonomie, zelfontplooiing, aandacht en meer tijd voor het privéleven - een echte uitdaging voor managers en collega's, maar een die met een paar trucjes goed onder de knie te krijgen is!

Zo maakt u uw werknemers gelukkig en gemotiveerd
Succesvolle motivatie van werknemers - teruggebracht tot de essentie - is tegenwoordig gebaseerd op drie belangrijke hefbomen:

 • Kijken
 • Aanspreken
 • Erbij blijven

Kijk eens goed naar uw team: Merkt u veranderingen op? Zijn sommige van uw medewerkers minder geconcentreerd, hyperactief zonder verhoging van de productiviteit, meer prikkelbaar, vaker ziek en misschien minder toegankelijk dan gewoonlijk? Dan moet u op zoek gaan naar de redenen hiervoor. Na een zorgvuldige evaluatie van de individuele werksituatie kunt u het beste met een persoonlijk gesprek beginnen dat gekenmerkt wordt door zorgzaamheid en medeleven. Kom meer te weten over de persoonlijke situatie van uw teamlid, maar zonder te veel af te glijden naar het niveau van de relatie.

Communicatie betekent waardering
Gehoord en gevraagd worden, proactief aangesproken worden, geeft mensen een het gevoel dat u in hen geïnteresseerd bent en hen waardeert. Persoonlijke één-op-één gesprekken kunnen ook waardevolle impulsen zijn om uw medewerkers te laten nadenken over hun eigen, misschien onbewuste, gedrag.

Overbelasting verhelpen, initiatief nemen
Na de evaluatie van de huidige situatie en het persoonlijke gesprek is het belangrijk om overbelasting zo mogelijk op lange termijn weg te nemen en maatregelen te nemen die uw medewerkers veel motivatie en plezier geven. Een mix van korte- en lange-termijn-maatregelen zal uw team weer op de been brengen, het gevoel van overbelasting verminderen en hun loyaliteit voor u op lange termijn veiligstellen.

De top 12 motivatiekicks - op lange termijn en met onmiddellijk effect
De volgende methoden zijn geschikt voor de motivatie van werknemers op lange termijn:

 • Voer regelmatig en vooral individuele gesprekken met werknemers. Ontdek hoe ze het doen, of ze tevreden zijn en wat ze graag zouden willen.
 • Werk samen doelen en visies uit en beloon en vier het bereiken daarvan samen.
 • Geef medewerkers de vrijheid om beslissingen te nemen en moedig hen aan om zelfstandig te werken.
 • Een goede balans tussen werk en privé mogelijk maken door opties voor telewerken en thuiswerk en flexibele werktijden.
 • Zorg voor een gemeenschapsgevoel door middel van regelmatige rituelen met het hele team.
 • Geef regelmatig feedback om uw werknemers te laten weten waar ze staan en creëer zo zekerheid.
 • Zorg voor meer ontspanning door middel van leuke teamevenementen.
 • Verhoog de ergonomie van werkplekken om fysieke en mentale belasting op de lange termijn te verminderen.
 • Geef positieve impulsen door zelf positief te denken en te motiveren, stel kleinere doelen die samen snel bereikt kunnen worden.
 • Stimuleer en ondersteun de teams om hun werkplek mooi te maken
 • Introduceer kleine rituelen met het team, zoals een leuk teamontbijt waarvoor een goede cateraar of een geweldig café echt lekker eten en drinken levert - en houd dit als hoogtepunt eens per maand.
 • Geef elke werknemer een cadeau voor leuke (privé-) vrije tijd die bij hem past, bijvoorbeeld een bon voor een gezinsuitstapje naar de spa, voor een paar ontspannende uurtjes in de spa, voor een rodeo-evenement vol actie, een emotionele voetbalwedstrijd, een smaakvolle wijnproeverij, leuke theaterkaartjes of een exotische kookcursus ...

Als u deze maatregelen doorvoert, zullen uw teamleden zeker snel uit hun motivatiedip geraken en weer met plezier en veel gedrevenheid aan de slag gaan - voor een goed humeur dat lang standhoudt!

 

 

02-05-2023

Gratis Testen

Test onze bureaustoelen gratis en gun je rug vier weken vakantie!
In Zwitserland, Duitsland en de Benelux leveren wij de Zwitserse Ergochair vrijblijvend aan uw bedrijf. Zo kan u uw rug versterken met onze bewegingsmodule gedurende 4 volle weken en genieten van het Twin Comfort Systeem. Als u daarna de stoel wenst terug te geven, dan komen we die zelf ophalen en dit zonder extra kosten voor u. Een aanbod dat u niet kan weigeren?
Graag de antwoordstrook invullen, zodat we contact met u kunnen opnemen - uw rug zal u dankbaar zijn.