Matcha - lifestyle trend en gezondheidsbooster (met recept)

Terug naar het overzicht

Matcha wordt wereldwijd steeds populairder. Als thee, latte, in gebak, ijs, snoep of smoothies - het intens groene poeder dat gemaakt wordt van de fijnste blaadjes van de Camellia sinensis theeplant heeft de wereld al lang veroverd.
Studies tonen aan dat matcha meer celbeschermende antioxidanten bevat dan de meeste andere natuurlijke producten. Met zeer goede effecten op hart, lever, huid en haar, maar ook op cognitie en prestaties. Vanwege dit effect en de heerlijke smaak zijn wij bij TERGON ook al lang enthousiaste matcha-fans! Lees meer over de voordelen in het volgende artikel en probeer ons favoriete recept voor een overheerlijke matcha latte.

Een smaakfavoriet en fontein van de jeugd met 2000 jaar geschiedenis
Het is niet voor niets dat het kostbare groene theepoeder al meer dan 2000 jaar wereldwijd zo populair is, want het levert een ware schat aan gezondheidsvoordelen op.
De belangrijkste voordelen van matcha zijn:

  • Rijk aan antioxidanten, vooral waardevolle catechines, die helpen vrije radicalen te binden en zo de huid en cellen te beschermen
  • Bescherming van de lever, het hart en de nieren. Studies tonen ook een positief effect aan op suikerziekten (diabetes), de leverfunctie en het cholesterolgehalte.
  • Verbetering van cognitieve vaardigheden: Aandacht, reactietijd, geheugen prestatiewinst
  • Geeft langer energie dan koffie: De hoge aanwezigheid van natuurlijke L-theanine versterkt de effecten van cafeïne door de typische energiecrashes (zoals bekend van koffiegebruik) te voorkomen.
  • Het is een echte vetverbrander: Matcha ondersteunt gewichtsverlies en succes bij het afvallen door de stofwisseling te stimuleren en trek te remmen, zonder het stresshormoon cortisol aan te trekken.
  • Matcha helpt bij spierpijn door zijn EGCG-catechines tegen spierpijn na het sporten door de spiervezels te beschermen.
  • En zorgt voor een gezonde darmflora


Matchaproductie: wetenschap en kunst tegelijk
Het geheim van de vele gezondheidsvoordelen van Matcha schuilt in de productie ervan. Om Matcha te maken, worden de fijne blaadjes van de Camellia sinensis theeplant 20 tot 30 dagen afgeschermd van zonlicht voordat ze geoogst worden. Dit zou de productie van chlorofyl stimuleren en de hoeveelheid waardevolle aminozuren verhogen. Zo ontstaan ook het intense groen en de speciale, milde smaak van het kostbare theepoeder, waarvoor de hele theebladeren in een complexe procedure verwerkt worden.

Matcha: zoals groene thee, maar dan beter
Heeft het dezelfde werking als andere groene thee, denk je? Niet helemaal, want zowel de productie als de consumptie van het hele blad (vergelijkbaar met Turkse koffie, waarbij de droesem ook in de drank achterblijft) zorgen voor een compleet andere dichtheid van waardevolle ingrediënten, waardoor de werking van Matcha een waar wonderwapen voor je gezondheid is.

Ons favoriete recept voor matcha latte

Ingrediënten voor 2 glazen:
2 theelepels matcha poeder
200 ml heet water
150 ml koemelk of plantaardige melk barista versie
Indien gewenst: 1 el agavesiroop of ahornsiroop

Bereiding:
1. Roer 2 theelepels matcha poeder in een grote kop heet maar niet kokend water, idealiter is het 80 graden. Als je geen waterkoker hebt met een temperatuurfunctie, wacht dan 10 minuten na het koken, dan is het water op de juiste temperatuur. Klop nu goed op met een kleine garde of melkopschuimer en verdeel over twee latte glazen.

2. Voeg nu de agavesiroop of ahornsiroop toe en roer goed door. Verwarm de melk tot ongeveer 60 graden en klop met een melkopschuimer tot het mooi schuimig is. Schep het melkschuim over de matcha thee in de latte glazen en bestrooi fijn met matcha poeder.

02-10-2023

Gratis Testen

Test onze bureaustoelen gratis en gun je rug vier weken vakantie!
In Zwitserland, Duitsland en de Benelux leveren wij de Zwitserse Ergochair vrijblijvend aan uw bedrijf. Zo kan u uw rug versterken met onze bewegingsmodule gedurende 4 volle weken en genieten van het Twin Comfort Systeem. Als u daarna de stoel wenst terug te geven, dan komen we die zelf ophalen en dit zonder extra kosten voor u. Een aanbod dat u niet kan weigeren?
Graag de antwoordstrook invullen, zodat we contact met u kunnen opnemen - uw rug zal u dankbaar zijn.