Power napping: de geheime tip voor continue prestaties

Terug naar het overzicht

Inemuri, Xiuxi, Pisolino, Siesta, Powernap: in vele culturen is een kort dutje zo vast verankerd in de arbeidswereld dat er zelfs een woord voor bestaat. Nu wordt de powernap ook in onze contreien steeds populairder, en trendy bedrijven als Google en Nike geven het goede voorbeeld. Met vele voordelen - want een korte slaap midden op de dag verhoogt de productiviteit en heeft positieve effecten op onze gezondheid.

 

Prestatiecurve gaat bergafwaarts door middagdaling

Ons snelle dagelijkse leven, de hoge prestatiedruk en de stress als gevolg van de vele werkdruk vragen veel van ons. Terwijl de meeste mensen de dag 's morgens met veel energie beginnen, slaat de vermoeidheid uiterlijk na de lunch toe en daalt de prestatiecurve steil. De gevolgen zijn een gebrek aan productiviteit, een gebrek aan concentratie en een verminderde creativiteit. Maar omdat er nog steeds prestaties worden verwacht, neemt de productie van stresshormonen toe.

 

Welkom in het Westen: gerenommeerde bedrijven integreren powernapping in de werkcultuur

Gerenommeerde bedrijven zoals Google, Uber of Nike hebben dit al lang geleden ingezien en hebben power napping stevig geïntegreerd in hun dagelijkse werkroutine. En in het algemeen plannen de ontwerpers van nieuwe werkomgevingen en moderne coworking-ruimten steeds meer stilteruimten met comfortabele sofa's en relaxfauteuils in nieuwe kantoorruimten. Werkplekken worden uitgerust met ergonomische stoelen die zowel op het werk als tijdens powernaps voor ontspanning zorgen.

 

Studies tonen deze gezondheidsvoordelen aan

Studies van de NASA en de Harvard School of Business hebben aangetoond dat powernaps het verlies van aandacht met 34% kunnen verminderen en de reactietijd met 16% kunnen verhogen. Bovendien zou volgens de onderzoeksresultaten een dutje van dertig minuten het risico op hart- en vaatziekten met wel 37 procent verminderen en kunnen de prestaties tot 40 procent toenemen. Dus power napping loont op meer dan een manier.

 

Dit is waarom power napping helpt

Middagmoeheid is niet alleen het gevolg van een te zware lunch of een korte nacht, maar zit bij veel mensen stevig verankerd in de chronobiologie. In dit geval daalt de lichaamstemperatuur rond het middaguur en geeft aan het lichaam het signaal dat het tijd is om te rusten. Een korte slaap van niet meer dan dertig minuten, maar idealiter acht tot twaalf minuten, verfrist en helpt om ruimte te geven aan de natuurlijke behoefte aan rust in een hanteerbare tijdspanne.

 

Zo leert u gemakkelijk power napping

Maar hoe kunt u leren kort te slapen - zonder u daarna echt moe te voelen? De eenvoudigste methode hiervoor is de zogenaamde "sleutelslaaptechniek". Hierdoor kunt u gemakkelijk de perfecte duur voor uw powernap leren inschatten. Ga ontspannen in uw comfortabele en ergonomische TERGON bureaustoel zitten en neem een sleutelbos in de hand, zodat die bij het openen op de grond kan vallen. En dat is de truc: want voordat u in diepe slaap valt, ontspannen uw spieren zich. Uw sleutelbos valt dan op de grond en u wordt er wakker van. Oefening baart kunst: hoe vaker u een powernap doet, hoe sneller en ontspannender u in slaap zult vallen.

 

Professionele truc: koffie voor een powernap

Wat op het eerste gezicht paradoxaal klinkt, is de ultieme geheime tip voor de perfecte powernap: drink een kop koffie vóór uw korte dutje en u zult van een dubbele energieboost profiteren. Dat komt omdat cafeïne er 20 minuten over doet om in de bloedbaan te komen en u wakker te maken. Dus u bent dubbel zo fris na uw powernap.

wernap doppelt erfrischt.

01-07-2021

Gratis Testen

Test onze bureaustoelen gratis en gun je rug vier weken vakantie!
In Zwitserland, Duitsland en de Benelux leveren wij de Zwitserse Ergochair vrijblijvend aan uw bedrijf. Zo kan u uw rug versterken met onze bewegingsmodule gedurende 4 volle weken en genieten van het Twin Comfort Systeem. Als u daarna de stoel wenst terug te geven, dan komen we die zelf ophalen en dit zonder extra kosten voor u. Een aanbod dat u niet kan weigeren?
Graag de antwoordstrook invullen, zodat we contact met u kunnen opnemen - uw rug zal u dankbaar zijn.