Koffie, voor- en nadelen met verloting

Terug naar het overzicht

Onze favoriete boon: zo helpt koffie u doelgericht te werken 

Het is een effectief stimulerend middel, verbetert de concentratie en het geheugen - het smaakt goed en heeft een positief effect op de stofwisseling: koffie. Het is dan ook geen wonder dat het eerste wat de meeste werknemers op kantoor doen, de koffieautomaat opzoeken. 

Dit is hoe de natuurlijke fit-begeleider werkt  

Maar hoe werkt deze natuurlijke fitheidsverbeteraar? Doorslaggevend is de werkzame stof cafeïne, die van nature in verschillende planten voorkomt, zoals cacaovruchten, theebladeren, kola-noten, guaranabessen en koffiebonen. Het dient als een natuurlijke bescherming voor planten tegen insecten omdat het op hen inwerkt als een gif.

Koffie blokkeert boodschapperstoffen die moe maken 

Voor ons mensen heeft het echter vooral positieve effecten wanneer het met mate geconsumeerd wordt. De reden dat koffie ons wakker maakt, is dat het zich aan receptoren in onze hersenen hecht en de opname van de neurotransmitter adenosine blokkeert. Adenosine is verantwoordelijk voor vermoeidheid en verminderde concentratie. 

De dosis maakt het verschil: 400 mg cafeïne per dag wordt aanbevolen.   

Dit effect duurt echter maar kort, omdat ons lichaam cafeïne relatief snel weer afbreekt. Dit proces duurt bij vrouwen iets langer dan bij mannen. De aanbevolen dagelijkse dosis koffie, die als veilig wordt beschouwd, is 400 milligram (ongeveer vier kopjes) voor gezonde volwassenen. 

Te veel koffie: gewoon niet nerveus worden

Als u echter overdrijft met uw koffieconsumptie, doet u uw werkdag misschien geen goed. Omdat overmatig verbruik leidt tot:

 • naar innerlijke onrust
 • hartkloppingen
 • cardiovasculaire problemen
 • slaapstoornissen
 • overmatige adrenalinespiegel met nervositeit
 • gastro-intestinale klachten en
 • hoofdpijn

Natuurlijk kunnen verschillende cafeïnehoudende dranken elkaar ook aanvullen. Dus als u eerst twee kopjes koffie drinkt, dan een colaatje, dan nog een kopje thee en dan nog een energiedrankje, kunt u ook snel in de val van de door cafeïne veroorzaakte nervositeit lopen en dat is niet per se een voordeel, vooral niet vóór belangrijke gesprekken, onderhandelingen of conferenties. Merk op dat koffie ongeschikt is als dorstlesser. Water of ongezoete kruidenthee zijn beter geschikt om uw koffieconsumptie te begeleiden.

De werkdag positief beheren met koffie

Wie echter selectief of met mate van koffie geniet, kan zijn voordeel doen met de positieve effecten ervan in het dagelijkse kantoorleven. Omdat koffie 

 • het mogelijk maakt om zich tot het uiterste te concentreren (het effect begint 15 tot 20 minuten na de consumptie)
 • mentale prestaties verbetert door hogere adrenalineniveaus -> meer concentratie en beter geheugenbehoud
 • de bloeddruk verhoogt met 10 tot 20 mmHG gedurende maximaal 30 minuten
 • kan helpen om de spijsvertering onder controle te houden en zo gesprekken helder te houden
 • het subjectieve gevoel van efficiëntie verhoogt
 • de spierspanning positief kann beïnvloeden

De koffiepauze als sociaal element 

Naast deze "harde feiten" zijn er echter ook een paar andere, zachtere factoren aan de positieve kant die in het voordeel spreken van koffie op de werkplek: studies hebben aangetoond dat een goede koffievoorziening de arbeidssatisfactie verhogen en bijdraagt tot de motivatie van de werknemers. Gedeelde koffiepauzes of gesprekken aan de koffiebar leiden naar verluidt tot sterkere relaties tussen werknemers. 

Het bereiden van koffie als een klein ritueel en pauze-anker

Artsen en psychologen raden aan om tijdens de werkdag verschillende pauzes te nemen. Koffie zetten kan hier een waardevol anker zijn en voor veel mensen is het een bijna onmisbaar ochtendritueel. Het goede nieuws is dat zelfs een koffiepauze van vijf minuten voldoende is om ons mentaal even uit te schakelen en verfrist weer verder te gaan. Hoe u uw prestaties extra kunt verhogen met de combinatie van koffie en powernap, leest u hier.

Cafeïnegehalte: de boon en de bereiding maken het verschil 

De precieze hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie hangt af van het soort boon, hoe die gebrand is en hoe hij gezet wordt. Gemiddeld varieert het cafeïnegehalte per kopje tussen 40 en 120 milligram. De doorslaggevende factoren hierbij zijn de gekozen koffieboon, de intensiteit van de branding, de maalgraad, de temperatuur van het water en de extractietijd. Handgezette filterkoffie heeft duidelijk meer cafeïne dan koffie uit een machine. 

Een overzicht van het cafeïnegehalte van de populairste koffiedranken vindt u hier:

Koffie in ml

Cafeïnegehalte per 100 ml

Cafeïnegehalte in mg per portie

Dagelijkse aanbevolen dosis per portie in %

Filterkoffie, handgezet 150ml

40 – 66mg

60 – 100mg

15 – 25%

Filterkoffie, koffiezetapparaat 150ml

26,6 – 60mg

40 – 90mg

10 – 22,5%

Oploskoffie 150ml

40mg

60mg

15%

Cafeïnevrije koffie 150ml

2mg

3mg

0,75%

Espresso 25ml

100 – 120mg

25 – 30mg

6,25 – 7,5%

Melkkoffie 200ml half/half

40 – 66mg

40 – 66mg

10 – 16,6%

Cappuccino 200ml (40ml espresso + 160ml melk)

25 – 30mg

40 – 48mg

10 – 12%

Latte Macchiato 200ml (40ml espresso + 160ml melk)

25 – 30mg

40 – 48mg

10 – 12%

Aanbevolen dagelijkse dosis: 400mg/dag


Verloting van onze favoriete koffie: 10 x 1kg Don Camillo uit St. Ursen

Voor ons bij TERGON is koffie ook een topper. Onze favoriet is de handgebrande koffie van Don Camillo, die met liefde met de hand wordt gebrand in een klein ambachtelijk bedrijf in St. Ursen, in het kanton Fribourg in Zwitserland. Om ook u van onze favoriete kwaliteitsdrank te laten genieten, geven wij 10 x 1 kg Don Camillo koffie weg aan alle inzenders. Om mee te doen, stuur ons een e-mail met uw naam en adres naar joelle.prisi(at)tergon.ch
 

Door deel te nemen aan de wedstrijd, gaat u akkoord met de volgende voorwaarden en bepalingen:
Alle personen van wettelijke leeftijd (18 jaar en ouder) mogen deelnemen. Uitgesloten zijn alle medewerkers van TERGON Bürostuhlhersteller GmbH en hun gezinsleden.
Deelname is gratis en zonder aankoopverplichting. Elke deelnemer mag slechts één keer aan de wedstrijd deelnemen en één e-mail sturen.
De persoonsgegevens die in het kader van de wedstrijd verzameld worden, zullen vertrouwelijk behandeld worden en worden niet aan derden doorgegeven. Ze kunnen echter wel door TERGON GmbH gebruikt worden voor reclame- en marketingdoeleinden. 
De winnaars worden aan het eind van de wedstrijd uit alle ontvangen e-mails getrokken. De winnaars worden persoonlijk per e-mail op de hoogte gebracht. 
Over de prijsvraag wordt niet gecorrespondeerd. De rechtsgang is uitgesloten.
De sluitingsdatum voor inzending van het concours is 03.07.2022.

09-06-2022

Gratis Testen

Test onze bureaustoelen gratis en gun je rug vier weken vakantie!
In Zwitserland, Duitsland en de Benelux leveren wij de Zwitserse Ergochair vrijblijvend aan uw bedrijf. Zo kan u uw rug versterken met onze bewegingsmodule gedurende 4 volle weken en genieten van het Twin Comfort Systeem. Als u daarna de stoel wenst terug te geven, dan komen we die zelf ophalen en dit zonder extra kosten voor u. Een aanbod dat u niet kan weigeren?
Graag de antwoordstrook invullen, zodat we contact met u kunnen opnemen - uw rug zal u dankbaar zijn.