Ontspanning op kantoor

Terug naar het overzicht

Wanneer alle telefoons tegelijk rinkelen, collega's al zitten te wachten met de conferentie en dan de belangrijke e-mail die nog op tijd af moet zijn, kan het snel stressen worden op kantoor. Om de weg naar ontspanning terug te vinden en uw werkdag op een meer ontspannen manier te benaderen, hebben wij een paar goede tips voor u: 

Tip 1: Neem groene pauzes

Druk gewoon op de pauzeknop, zet het geluid uit en haal diep adem. Er is nauwelijks iets beters te bedenken dan een vakantie op het platteland. En dat blijkt ook uit recente studies: als u drie keer per week ontspant in het bos of park, vermindert u aantoonbaar uw stress. 

Als u een park of mooie groene ruimten in de buurt van uw werk hebt, kan de lunchpauze heel goed gebruikt worden om even geestelijk en ook letterlijk op adem te komen. Zet uw mobiele telefoon uit, luister naar de wind en het ruisen van de bladeren, kijk naar de verschillende tinten groen en geniet van de rust en stilte van de natuur. Dit is een effectieve manier om uw cortisolspiegel te verlagen, gratis. 

Tip 2: Laat uw blik in de verte dwalen

Zit u regelmatig uren naar uw computerscherm te kijken? Dan heeft u waarschijnlijk last van droge, vermoeide ogen, nekpijn en hoofdpijn. Als u het moeilijk vindt om uw verre blik te "focussen", is het tijd om uw ogen eens wat anders te geven en wat rust: Laat je blik in de verte dwalen. 

- Kijk naar voorwerpen op een gemiddelde afstand, dwaal van het ene punt naar het andere en houd uw blik in beweging.

- Bekijk de afstand in het landschap, de lucht, de wolken van dichterbij.

Op die manier passen uw ogen zich telkens weer aan verschillende afstanden aan. De oogspieren ontspannen zich en de visuele cellen op het netvlies worden ontlast.

Tip 3: Meer oogoefeningen: de belangrijkste tips en trucs

Om uw ogen - en dus uw hoofd - fit te houden, kunt u nog een paar kleine oefeningen en trucs toepassen: 

- Zoek naar reflectiearme oppervlakken, want als er voortdurend iets wordt gereflecteerd op het beeldscherm, het bureaublad, in het raam of op de mobiele telefoon, worden de ogen onnodig belast.

- Altijd krachtig geeuwen. Dit stimuleert de productie van tranen en houdt uw ogen vochtig. Om een geeuw op te wekken, opent u gewoon uw mond wijd (terwijl u uw kaak volledig ontspannen houdt) en haalt u vervolgens diep adem.

- Zorg dat u vaker met uw ogen knippert. Als we aan een computerscherm werken, knipperen we minder dan normaal. Het resultaat is droge, geïrriteerde ogen en hoofdpijn.

- Drink oogjuweelthee: Een eenvoudig recept uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) maakt de ogen op natuurlijke wijze vochtig. Om het te maken, giet u een halve liter kokend water over 1 eetlepel gedroogde gojibessen (fenegriekvruchten) en laat u dit tien minuten, afgedekt, trekken. De zoete, smakelijke vruchten blijven in de thee en kunnen er aan het eind uit worden gelepeld. 

Tip 4: Actieve mini-vakantie

Om de 50 minuten moet u een actieve minipauze nemen. Dit zal u productief en ontspannen houden. Doe gedurende vijf tot tien minuten rekoefeningen, waarbij u uw ledematen naar boven strekt en uitstrekt alsof u druiven plukt, naar opzij alsof u een enorme spanwijdte wilt tonen. 

Open je borst door je armen achter je rug samen te brengen. Ontspanningstip voor de onderrug: Buig voorover, laat uw hoofd en armen losjes bungelen, en met ontspannen onderrug, zwaai zachtjes twintig centimeter van links naar rechts. 

Tip 5: Integreer powernaps

Korte slaapsessies van tien tot maximaal dertig minuten zorgen voor ontspanning in het dagelijkse kantoorleven. In veel landen over de hele wereld maken powernaps al lang deel uit van de werkcultuur. Probeer het eens. Wij hebben voor u samengevat hoe de belangrijkste slaaptechniek werkt en welke andere professionele trucs er zijn voor power napping.

Tip 6: Creëer momenten van plezier en mooie rituelen.

Zelfs op het werk is het waardevol om ankers te creëren die u goed doen en u een goed gevoel geven. Creëer ook voor het werk momenten van plezier en mooie rituelen. Koop bijvoorbeeld uw favoriete thee, uw favoriete koffie, gebruik een geparfumeerde roomspray met essences die u lekker vindt. Lunchen in uw favoriete Thaise restaurant kan ook zo'n ritueel zijn, als u daarbij uw mobiele telefoon uitzet en u volledig op het moment concentreert. 

Tip 7: Doe ademhalingsoefeningen

Als we gestrest zijn, gaat onze ademhaling gelijk mee. Let op: u ademt oppervlakkiger als u onder druk staat. Maar het werkt ook andersom. Wanneer bewust gedaan, zijn ademhalingstechnieken effectief tegen stress, angst en nervositeit.

Eenvoudige ademhalingsoefening: Ontspanning door buikademhaling: Plaats uw handen op uw buik, de vingertoppen raken elkaar lichtjes aan. Laat nu uw adem door uw neus stromen en zonder inspanning eerst in uw buik en dan in uw borst. Neem de tijd voor elke ademhaling. Adem nu langzaam uit. De onderbuik moet merkbaar, maar losjes, naar buiten bewegen wanneer u inademt en naar binnen wanneer u uitademt. Wanneer u volledig hebt uitgeademd, wacht u tot de natuurlijke ademreflex u weer laat inademen. 

Progressieve spierontspanning, waarbij u langzaam inademt terwijl u alle spieren in uw lichaam zo strak mogelijk aanspant en ze vervolgens loslaat wanneer u uitademt, is ook een waardevolle ontspanningstechniek.

24-03-2022

Gratis Testen

Test onze bureaustoelen gratis en gun je rug vier weken vakantie!
In Zwitserland, Duitsland en de Benelux leveren wij de Zwitserse Ergochair vrijblijvend aan uw bedrijf. Zo kan u uw rug versterken met onze bewegingsmodule gedurende 4 volle weken en genieten van het Twin Comfort Systeem. Als u daarna de stoel wenst terug te geven, dan komen we die zelf ophalen en dit zonder extra kosten voor u. Een aanbod dat u niet kan weigeren?
Graag de antwoordstrook invullen, zodat we contact met u kunnen opnemen - uw rug zal u dankbaar zijn.